Impresii si recomandari pentru Rodnei Sky Race

Impresii si recomandari pentru Rodnei Sky Race

Am fost la antrenamentul oficial pe trseul Rodnei Sky Race (cel lung, traseul Puzdrelor) pe o vreme splendida.

Este un traseu foarte frumos, dar si solicitant. Ca lungime, traseul este destul de scurt, 26 km, dar urcarile abrupte si lungi mi-au tinut pulsul ridicat mai tot timpul.

La scurt timp dupa parasirea zonei de start am intrat intr-o vale ca din povesti, valea Cimpoioasa, cu o poteca ingusta, rar frecventata de turisti.

Aici incepe prima urcare serioasa a traseului, un 900 de metri plus, care m-a scos in golul alpin. Cu asta am si terminat prima urcare serioasa a traseului, dar privelistea de sus si urmele vremurilor de mult apuse, ruinele cabanei Puzdrele care prin anii 80-90 gazduia pasionatii skiului offpiste, sau urmele cablului pe care se transporta candva minereul peste crestele meridionalior pana in Ucraina, m-au indemnat sa fac o scurta pauza.

Am coborat apoi in valea Negoiescului (unde era candva cabana) si m-am pregatit pentru cea dea doua urcare serioasa, aprox. 700 m diferenta de nivel care m-a purtat deasupra norilor pana pe varful Puzdrei mari (2170 m), un varf salbatic de frumos :)

De aici incepe skyrunningul propriu zis, o calatorie de kilometri buni la peste 2000 m altitudine. E greu de povestit si de descris in cuvinte cat este de frumoasa aceasta creasta. Trebuie vazut, simtit si alergat :)

Dupa ce am traversat patru varfuri de peste 2000 m si unul de aproape 2000 m am ajuns in saua Gargalau. De aici am intrat pe portiunea traseului care trece printr-o zona usor accesibila turistilor, zona izvorului Bistritei Aurii si Cascada Cailor.

La fel cum la inceputul traseului am avut parte de doua urcari zdravene, la finalul ei, sunt doua portiuni foarte abrupte de coborare. Una deasupra cascadei Cailor, iar cealalta pe partia de ski.

Dupa parcurgerea traseului as avea cateva recomandari pentru voi:

-Sa fiti bine odihniti inainte sa luati startul, traseul va scoate totul din voi

- Sa aveti la voi o foita care sa va protejeze de vant si ploaie. Nu se stie daca va fi cazul, dar e zona montana inalta si vremea se poate schimba de la o clipa la alta. De altfel, foita este in Regulament trecuta ca si echipament OBLIGATORIU, iar la start si in primul punct de pe traseu se va verifica daca toti concurentii o au la ei. Conform regulamentului, cine nu o are va fi penalizat cu 10 minute. Asadar, pentru siguranta voastra, ar fi bine sa o aveti.

- Recomand folosirea betelor, mi se par esentiale la cele doua urcari mari si lungi.

- Recomand folosirea unor incaltari cu profil mai pronuntat, de trail si cu crampoane, in nici un caz papuci de asfalt sau cu talpa neteda. Sunt foarte importante pe urcari, dar mai ales pe coborarile lungi si abrupte.

- Folosirea gaiterelor ajuta mult ca papucul sa nu se umple cu chestii nedorite. Dau si o oarecare protectie la glezne.

- Jambierele sunt si ele utile, protejeaza piciorul de zgarieturi nedorite. Pe traseu sunt destule locuri unde le veti simti utilitatea. Daca sunt cu compresie, e si mai bine :)

- Recomand sa aveti la voi minim 750 ml de apa. Traseul stoarce si ultima picatura din voi, iar la peste 2000 m apa se elimina si mai repede din organism.

- Foarte important sa purtati ceva pe cap. Buff, sapcuta sau batic, orice care va poate proteja de insolatie. La peste 2000 m si acest echipament este esential si obligatoriu.

Astea fiind zise va doresc spor la antrenamente si sa ne vedem in numar cat mai mare la Borsa in 8 iulie.

Cateva poze de la cele doua antrenamente oficiale:
  

1 Comments

  • Avatar
   jessica alex
   Aug 30, 2019

   From this blog we can get better college base method and do my assignment educational system I like to read this blog this is very interesting and informative. If you are a teacher or a student you really need to have read this blog so you get amazing information and new method of studies.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code